Sorti Begravningar-logotyp.png

Ensamhet är inget sällskap.

_dsc0371.jpg

Praktiskt stöd

Att sörja tar energi

Alla människor reagerar olika på ett dödsfall. En del tappar all handlingskraft och har fullt upp med att komma ihåg att äta och sova.

Andra blir istället väldigt strukturerade och fokuserade och tar omgående tag i allt det praktiska. Men kraften kan lika snabbt ta slut.

Med all respekt för varje människas unika reaktioner på ett dödsfall, så vågar vi ändå påstå att sorg är energikrävande. Praktiska bestyr som i vanliga fall går på rutin kan nu kännas oöverstigliga.

Och som om det inte räckte med att ha sorgen att hantera, nu ska viktiga beslut fattas och praktiska saker tas hand om. Nu behövs stöd!

Basala behov

En vanlig reaktion på sorg är att glömma bort att äta eller inte känna av hungern. Samma sak gäller sömnen, det är inte ovanligt att den blir oregelbunden. Under sömnlösa perioder kan nätterna vara svåra att ta sig igenom.

Se till att din vän får sina basala behov tillgodosedda. Titta förbi med en lunchkorg, åk dit och laga middag, bjud hem på mat. Erbjud dig att sova över om nätterna känns ensamma och jobbiga.

Involvera andra vänner och bekanta så att du inte bränner ut dig själv. Eftersom du är en närstående så är det ju troligt att du också är i sorg. Glöm inte bort dig själv!

Hjälp med praktiska göromål

Det mesta är just nu inte bråttom utan kan få vänta. En del saker har dock hög prioritet. Vi har satt ihop en lista över sådant som kan vara nödvändigt att åtgärda.

Allt gäller förstås inte för alla och det kan säkert finnas något ytterligare att lägga till.

Utgå gärna från listan och stryk/lägg till och fördela sedan ansvaret för de olika punkterna på flera vänner och släktingar. 

» Checklista vid dödsfall

Skapa delaktighet

Att någon tar tag i allt som skall göras, kan vara en stor avlastning för den som är i sorg. Att slippa koncentrera sig och hålla reda på allt som ska göras är skönt.

Som vi har sagt tidigare så har sörjande en tendens att dra sig undan istället för att söka närhet. Se därför till att göra den sörjande delaktig i arbetsuppgifterna.

 

Möta vardagen

För den som har mist en närstående person kanske allt just nu känns som ett enda kaos eller som om världen har tagit time-out. Ingenting är längre sig likt!

Att möta denna nya värld är inte alltid lätt. Hur kan livet där utanför rulla på som om ingenting har hänt? Och hur skall man orka möta grannarna i mataffären?

Möt den nya världen tillsammans. Följ med till affären och handla, gå med till banken och ta en promenad tillsammans. Tänk på att sådant som din vän i vanliga fall skulle tycka vara enkelt nu kan kännas väldigt jobbigt.

Vänta med viktiga beslut

När man är i sorg så har man ofta svårt att koncentrera sig. Dessutom kan känslorna åka berg och dalbana och det är svårt att tänka strukturerat.

Det är med andra ord sämsta tänkbara tillfälle att fatta viktiga beslut. Du kanske kan hjälpa din vän att värdera vilka beslut som bör vänta och vilka som måste tas nu.

När vi är i sorg så underlättar det om vi har stabilitet. Det är ännu en anledning till att det är bra att vänta med beslut om sådant som innebär ytterligare en förändring.

Vissa beslut måste trots allt tas och ett sådant är att ordna med begravningen. Det kan vara skönt att slippa gå till begravningsbyrån ensam. Att ha någon att prata med om begravningen är ofta en ventil som är värdefull. Erbjud dig att följa med som stöd.

Gå vidare efter ett dödsfall

Snart återgår livet till det normala och alla vänner återvänder till sitt. Utåt sett kanske den sörjande ser ut att må bra igen. Så kan det förstås också vara men det kan också vara en fasad.

Omgivningen förväntar ju sig att vi skall komma över sorgen och gå vidare men alla gör inte det utan hjälp. Alldeles oavsett om din vän har kommit över sorgen eller inte så kan du räkna med att det finns stunder då hon eller han känner sig väldigt ledsen.

Många säger att de hade ett stort stöd just efter dödsfallet men sedan försvann vännerna och ensamheten blev ännu värre. Tänk därför på att hålla kvar kontakten och erbjuda stöd även långt efter det att begravningen är över och livet har återgått till det normala.

För den som har förlorat en familjemedlem, en nära vän eller släkting så har inte livet återgått till det normala. Det är ett delvis nytt liv som har börjat och i det kan man behöva mycket stöd under en lång tid framåt.

när värdigheten är ovärderlig

INNEHÅLL

Sök på hemsidan:

Översikt hemsidan

Copyright

Kakor (cookies)

Vår sekretesspolicy

SBF_f_pl-2.jpg

Auktoriserade av Sveriges Begravningsbyråers Förbund

Copyright © 2011-2018

AB Sorti Begravningar​