Sorti Begravningar-logotyp.png

dsc_5919.jpg

Bakom molnen finns en blå himmel.

dsc_5323-2.jpg

Något om sorgen

Någon har sagt att sorgen är kärlekens pris och det är fint uttryckt. Men vad hjälper det när det känns som om sorgen skall äta upp en, det gör ont i kroppen och all energi tycks vara slut?

 

Vad är sorg?

Sorg är en helt normal och naturlig reaktion när man har förlorat någon. Ett dödsfall är ofta inte bara en förlust utan flera. Utöver förlusten av en älskad person går ofta en del drömmar och förväntningar på framtiden förlorade. 

Sorg är inte heller bara en känsla utan flera känslor och de är ofta motstridiga.  Samtidigt som vi är ledsna över att den avlidne inte längre finns, kanske vi är lättade över att han eller hon nu slipper lida.

Denna motstridighet kan göra oss förvirrade och tro att det vi känner är konstigt eller fel.  Så är det inte - det är så sorg ser ut.

Tillåt känslorna

Eftersom känslorna är en naturlig reaktion på det som har hänt, så är det ett sunt förhållningssätt att också tillåta dem.

Att hålla tillbaka känslorna eller försöka döva eller distrahera dem, kommer att göra läkningen av sorgen svårare.

Försök inte heller att dölja dina känslor för andra. Speciellt om du har barn så är detta viktigt att tänka på.

Det bästa stöd du kan ge dina barn är att visa vad du känner, annars kommer de också att försöka lägga band på sina känslor. Sörj tillsammans istället.

Isolera dig inte

De flesta av oss är dåligt förberedda på att hantera sorg, både vår egen och andras. Det finns många myter om sorg som istället för att hjälpa oss, bara gör sorgen svårare.

Det naturliga är att söka närhet och tröst när man är ledsen, så gör det lilla barnet. Dessvärre har många fått lära sig att gå undan och inte visa sin sorg.

Som en följd av det, har vi väldigt liten erfarenhet av att möta en medmänniska i sorg. Vad skall vi säga? Tänk om vi gör fel. Bättre att inte störa. Och så blir den sörjande som behöver närhet, istället ensam.

Bryt isoleringen och sök istället närhet och delaktighet! Hjälp dina vänner att hjälpa dig.

Be om hjälp

Alla reagerar olika på ett dödsfall och vad du orkar göra nu, vet vi förstås ingenting om.

Har du möjlighet att be någon om hjälp så gör det. Många kanske vill ställa upp men vet inte vad de skall göra och vågar kanske inte ringa.

Känns det svårt att be om hjälp, kan de små enklaste sakerna vara lite lättare att börja med. Det kan exempelvis vara att be att få hjälp med att tanka bilen, ta hand om en tvättmaskin, handla det nödvändigaste eller bara be om lite sällskap. 

Ta också emot all hjälp du kan få även om det känns ovant. Alla praktiska bestyr som i vanliga fall går lätt kan nu kännas besvärliga.

Du kan alltid be dina vänner och bekanta att gå in här på vår hemsida. Under rubriken "Stötta en vän i sorg" finns det goda råd hur de på kan hjälpa till.

när värdigheten är ovärderlig

INNEHÅLL

Sök på hemsidan:

Översikt hemsidan

Copyright

Kakor (cookies)

Vår sekretesspolicy

SBF_f_pl-2.jpg

Auktoriserade av Sveriges Begravningsbyråers Förbund

Copyright © 2011-2018

AB Sorti Begravningar​